Volgens de experts is de kleinschaligheid van beleid op wijkniveau geschikter voor het vergroten van veerkracht dan op landelijk niveau. Veerkracht kan namelijk vergroot worden door lokaal bedachte initiatieven, laagdrempelig sociaal contact en vertrouwen. De experts benadrukken het belang van initiatieven die in achterstandswijken zelf bedacht worden. Volgens hen spelen dit soort initiatieven beter in op de leefwereld van de bewoners.
Veerkracht vergroten begint daarnaast vaak bij laagdrempelig sociaal contact tussen mensen. Hierbij hangt sociaal beleid samen met ruimtelijke ordening. Het is namelijk belangrijk dat bijvoorbeeld de gemeente zorgt voor beschikbare plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een voorbeeld van zo’n plek is Het Prachthuis in de Rotterdamse wijk Overschie. Hier kunnen bewoners elkaar ontmoeten, maar ook in contact komen met maatschappelijke organisaties die in de wijk actief zijn. In een ontspannen sfeer kunnen bewoners vragen stellen over wonen, werken, welzijn, gezondheid, zorg, opleiding, opvoeding en cultuur.
Dit laat dus zien dat er eerst goed contact met bewoners nodig is, voordat je überhaupt kunt beginnen aan het vergroten van veerkracht. Veerkracht op een sociaal directe manier aanpakken is volgens de experts vaak juist niet effectief. Het gaat dikwijls beter als men bijvoorbeeld eerst samen een kopje koffie drinkt, voordat je veerkracht aankaart.